Kalla nätter ….


Ibland undrar man hur vi mäniskor är funtade. Vi t.ex. for nu i veckan upp till Jukkasjärvi och ishotellet för att sova i en stor isgrotta med inomhustemperatur på -5 grader. Anledningen var att mattis här hemma fyllde 37 + moms och reklamskatt eller något liknande. Slutsumman blev hursomhelst  väldigt jämn. Avfärd i onsdags efter att ha lämnat in De Grå på världens bästa pang, Casa Farfar, Björn Viking såg sedan till att snabbt och effektivt transportera oss till Sveriges nordligaste stad Kiruna. Väl framme så hade vi bokat en bil som transportmedel för vidare färd till Jukkasjärvi där ishotellet ligger. Man kan undra lite vad denna by var innan någon fick den briljanta idén att bygga ett hotell av is och snö i denna lilla by, den går väldigt fort att köra igenom om man uttrycker sig försiktigt. Väl framme väntade så kallat ”varmt boende” som en liten uppvärmning. Och nog var det varmt alltid skulle det visa sig!


Kvällen spenderade vi på Hembygdsgårdens resturang där god mat avnjöts! Efter ett besök i orginal Icebar var det sedan dags att sova, vilket visade sig lite svårt då rumstemperaturen var omkring 24 grader, det är inget vi är vana vid från AckeLokeBo, så det var två ganska stukade mäniskor som sedan gav sig ut på lite exkursioner i den närmaste omgivningen av Jukkasjärvi på spaning efter renar. Hittade vi några? Jovisst, en mindre grupp som hade kraschat efter jobbig tur med tomten på en sjö där de tog igen sig, samt nedanstående som om man skall hänga på jultemat måste ha varit Ferdinand, då vi inte kunde se några kompisar alls runt honom.

Esrange rymdstation försökte vi också titta på, men kom bara till en stor bom!

Sedan väntade dagens höjdpunkt, en tur med hundspann. 12 st pigga hundar väntade på att dra mattis och husse på en tur in i skogen kring byn. Synd att De Grå inte var med, de hade haft en del att lära där bland annat att man inte behöver stanna för att göra nr.1 och 2!


Hundarna kom från en kennel som hade totalt 130 hundar! Man är tacksam för att man inte skall ut och gå samt aktivera alla dessa varje dag!

Sedan passade vi på att få med på visning av ishotellet samt den sk. överlevnadskursen. Hur man sover gott i -5C!

Men är det födelsedag så skall det ju firas och det gjorde vi med bubbel i vårt rum.

När ”partyt” var det dags att äntra vårt nattläger,

Natten förflöt sedan riktigt bra, visst man är ju inte dirket van vid att sova i sovsäck och i en temperatur under fryspunkten. Men både husse och matte sov bättre i det ”kalla boendet” än det varma. Vid 8 blev vi väckta med varm lingondricka som serverades på sängkanten och efter bastu och god frukost var vårt ”äventyr” norr om polcirkeln över.

Ha det bäst!

Det här inlägget postades i Uncategorized. Bokmärk permalänken.

En kommentar till Kalla nätter ….

  1. Pia W-Löf skriver:

    Vilken härlig födelsedagpresent till Mona!
    Åka riktigt hundspann vore en häftig grej att få vara med om…kanske ska önska mig nå’t sånt om 2 år…

    Kram till Er alla 4

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s